Totuus Kimin tisseistä

Toimittaja Mattias Erkkilä kirjoitti syksyllä 2007 M&M-lehden verkkopalveluun kommentin, jossa hän kysyi miksi verkkopalvelujen menestystä mitataan kylmästi kävijälukujen perusteella. Keksin jutulle otsikon ”Kimin tissit – katso kuvat”. Jutusta tuli Marmai.fin vuoden luetuin juttu, mikä alleviivasi kommentin sanomaa: kävijämääräkilpailu johtaa otsikointikilpailuun, joka johtaa tissien ja perseiden voittokulkuun.

Kritisoituamme otsikointikisaa innostuimme siitä. Syksyllä 2008 päätimme kokeilla Marmai.fissä uutta, täysin otsikkovetoista palstaa. Kun journalismi on perinteisesti toiminut niin, että valmiiseen juttuun laaditaan lopuksi otsikko, Viikon hitti -palstalla ajattelu on käännetty päälaelleen.

Palsta toimii niin, että ensin kehitetään mahdollisimman vetävä otsikko, minkä jälkeen keksitään otsikon alle sopiva sisältö. Palstan jutut kuten ”Skandaali Mikonkadulla – katso kuva!” ja ”Nyt heiluvat pallit Etelärannassa” ovat vetäneet lähes säännönmukaisesti yli kymmenen tuhatta lukijaa ja olleet nimensä mukaisesti viikon hittejä.

Palstan saama palaute oli aluksi lähes yksinomaan kielteistä. Ihmiset kokivat tulleensa huijatuiksi klikattuaan skandalöösiä otsikkoa esimerkiksi Ampparit.comin feedissä. Moni sanoi poistavansa Marmai.fin feedistään ala-arvoisten huijausotsikoiden vuoksi. Sittemmin hitit ovat alkaneet saada myös positiivista palautetta, ja palsta on saanut kehuja muualla mediassa.

Tämä blogi uppoutuu yhä syvemmälle otsikoinnin suohon. Kysyn muun muassa, millainen on hyvä otsikko, miten paljon otsikko saa valehdella ja miten verkkomedian kasvu lisää hyvän otsikoinnin arvoa. Aion myös palkita viikoittain kotimaisen median parhaat otsikot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: