Päättömiä miehiä ja munattomia otsikoita

New York Postin toimitus on koonnut lehden 200-vuotisen historian parhaat otsikot opukseen ”Headless Body in Topless Bar”.

Kirjan nimi viittaa yhteen kaikkien aikojen kuuluisimmista klassikko-otsikoista. Se on kaiken lisäksi täysin totta, sillä keväällä 1983 aseistettu ryöstäjä hyökkäsi bronxilaiseen strippiklubiin, tappoi yhden työntekijän ja irrotti tämän pään.

Muuten kirjan otsikot eivät valtavasti vavahduta: ”Wacko Jacko Backo” (Michael Jacksonin seikkailuista), ”Donald Slump” (Donald Trumpin veloista), ”Axis of Weasel” (Gerhard Schröderin ja Jacques Chiracin Irak-politiikasta).

Enemmänkin kirja alleviivaa sitä, kuinka aika- ja kulttuurisidonnaisia otsikot ovat. Hyvän otsikon taustalla on usein iso nippu ääneenlausumattomia oletuksia, joita on miltei mahdoton siirtää ajasta tai paikasta toiseen.

Suomalaisena klassikko-otsikkona nostetaan usein esiin Rampe Toivosen Ilta-Sanomiin kynäilemä ”Alkon Koski sammui Nykissä”. Otsikko viittasi Alkon pääjohtajana työskennelleeseen Heikki Koskeen, joka oli nestehukan vuoksi simahtanut New Yorkin maratonilla. Nykylukijalle otsikon nerokkuus ei aukea ilman kohtuutonta taustoittamista.

Tämän ajan hittiotsikkojen avainsanoja ovat muun muassa Kimi, Paris, Kyrö ja Nokia. Toki on myös kestohittejä, jotka jaksavat herättää kiinnostusta laajoissa kansalaispiireissä yli kulttuurirajojen. Nämä menestystermit liittyvät ennen kaikkea suvunjatkamiseen elimellisesti liittyvään välineistöön.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: