Fasisteja ja siviilijuntta

Otsikoita osattiin tehdä jo ennen internetin aikaa. Heitin juuri pois läjän lehtiä, joiden viimeinen säilytyspäivä oli umpeutunut joitakin vuosikymmeniä sitten. Lähteä sai muun muassa nippu 1970-luvun Suomen Uutisia ja Tiedonantajia, joista pisti silmään liuta toinen toistaan komeampia otsikoita.

”Fasistista terroria eduskunnassa: Siviilijuntta hallitsee maata”

SMP:n pää-äänenkannattaja Suomen Uutiset kertoi lokakuussa 1974, kuinka ”fasistinen terrori näyttää todella eduskunnassa tulleen tavaksi”. Eduskunnan puhemies ei ollut hyväksynyt Veikko Vennamon vaatimaa epäluottamuslauseäänestystä Sorsa-Virolaisen hallitukselle. Huomatkaa erityisesti nokkela väännös aikakauden muotisanasta ”sotilasjuntta”.

”Eduskunta häpäisi itsensä – Kansanedustajat kaivavat omaa hautaansa”

Jälleen kerran SMP:n oikeamieliset kansanedustajat olivat joutuneet kärsimään. Joku voisi väittää, että tässäkin otsikossa on pienen liioittelun makua. Tai ehkei sittenkään, sillä jutun mukaan ”valtaklikki on päättänyt vaientaa SMP:n kansanedustajat laittomalla poliittisella terrorilla”.

”USA-propaganda lisääntynyt Ylessä – Raatikainen palkintomatkalle Yhdysvaltoihin”

Vähemmistökommunistien Tiedonantaja oli 1970-luvulla voimissaan. Lehti ruoski ankarasti kaikkea mikä liikkui, paitsi jos se liikkui Neuvostoliitossa. Yleisradion sosiaalidemokraattisen pääjohtajan Erkki Raatikaisen opintomatkoista Yhdysvaltoihin lehti sai väännettyä ison uutisen ja epäilyksiä ruokkivan otsikon. Juttu kertoi, kuinka ”tuoreessa muistissa on koko kevään Yleisradiossa ja sosdem lehdistössä jatkunut USA:n esivaalien paisuttelu ja tosiasioita salaileva esilläpito”.

”Sosdem puolue häätää Joensuussa – Asukkaat tänään oikeudessa”

Demarit olivat jatkuvasti taistolaisten suurennuslasin alla. Alibi-henkeen otsikoitu juttu kertoi joensuulaisista, sosiaalidemokraattisten yhdistysten omistamista aravavuokrataloista, joiden asukkaat taistelivat vuokrankorotuksia vastaan.

Tämä satunnaisotos kertoo ainakin siitä, että 1970-luvulla politiikka synnytti räväkämpiä otsikoita kuin nykyään. Konsensus ei ollut vielä läpäissyt poliittista kenttää eikä poliittisesta journalismia, jossa sai vetää mutkat suoriksi ja kilpailijaa päin pläsiä. Jos 1970-luvusta täytyisi toivoa jotain takaisin, listan kärjessä olisivat otsikot.

Mainokset

2 vastausta to “Fasisteja ja siviilijuntta”

  1. Esa Says:

    Eikös tuohon aikaan ollut myös se kuuluisa otsikko ”Riiput jo ristillä, Timo K. Mukka”. Siitä on puhuttu vuosia jälkeenpäinkin.

  2. metsamaki Says:

    Joo, Hymyssä 1973. Siitä on puhuttu ja sitä on varioitu.

    Pelkästään viime vuonna Hesarissa on ollut otsikot: ”Riiput jo ristillä, Britney Spears”, ”Riiputko jo ristillä, Ilkka Kanerva?”, ”Et riipukaan ristillä, Stubb”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: